här hittar du

Rapporter

Här finns de rapporter som Lönelotsarna har tagit fram. Du hittar också Analys Lönelots Handbok och Systembok om Arbetsvärdering.

Test

Här kan du testa hur din verksamhet arbetar med jämställd lönesättning. Du kan också testa att arbetsvärdera ditt eget eller ett annat arbete.

Vad säger lagen?

Här finns utdrag ur lagtexten om lönekartläggning.


rapporter


Högt värderat - Låg lön

Lönelotsarna visar i en studie att kvinnodominerade yrken har 19 procent eller 8 000 kronor lägre genomsnittslön än jämförbara yrken som är mansdominerade eller har en jämn könsfördelning.

Eftersom stora satsningar görs inom polis och rättsväsende, med bland annat höjda polislöner har vi i den här rapporten studerat lönerna hos några kvinnodominerade yrken som är avgörande i det förebyggande arbetet bland barn, unga och deras familjer. Socialsekreterare, grundskollärare och förskollärare har mellan 500 och 4 100 kronor lägre lön än poliser trots att kravnivån i deras yrken är högre. Frågan om nedvärderingen av kvinnors arbete är inte bara en jämställdhetsfråga utan handlar om att upprätthålla en fungerande välfärd.


Strukturella löneskillnader - På hela arbetsmarknaden och i välfärdens bristyrken

Den svenska modellen för löneförhandlingar måste uppdateras och förnyas för att åtgärda de stora strukturella löneskillnaderna på arbetsmarknaden. Ansvaret kan inte lämnas till marknaden att hantera löneobalanserna inom välfärdens bristyrken. Det visar Lönelotsarna i sin senaste rapport.

För tredje året i rad har vi beräknat den strukturella löneskillnaden mellan kvinnor och män på hela arbetsmarknaden. Den uppgår nu till 15 procent eller 5 400 kronor per månad, en ökning med 500 kr sedan 2017.

I många fall har även skillnader i lön mellan välfärdens stora kvinnodominerade yrken och andra jämförbara yrken ökat de senaste åren. För att kvinnodominerade bristyrken ska komma i nivå med likvärdiga mansdominerade bristyrken behövs en löneökning med 5 000–10 000 kronor. Arbetsmarknadens parter har en stor utmaning.


Rätt lön? - En fördjupning i välfärdens stora bristyrken

Lönelotsarna visar i en ny rapport att kvinnodominerade bristyrken inom vården har betydligt lägre löner än jämförbara mansdominerade. Barnmorskor tjänar 5 200 kronor mindre än civilingenjörer, trots att det är yrken med sammantaget likvärdiga krav på utbildning och färdigheter, ansvar och arbetsförhållanden. Den just nu uppmärksammade bristen på specialistsjuksköterskor, till exempel intensivvårdssjuksköterskor, har funnits under lång tid. Denna yrkesgrupp skulle behöva minst 1 000 kronor mer i lön per månad för att komma i nivå med jämförbara yrken.

- Lönelotsarna sammanfattar: Vi ser hur normen, att kvinnors arbete värderas lägre än mäns, är starkare än marknadskrafterna. Det har medfört att kvinnors löner har hållits tillbaka under lång tid. Sjuksköterskor och undersköterskor kommer inte få högre löner av sig självt. För att åstadkomma detta krävs riktade satsningar mot välfärdens yrken.



strukturella löneskillnader - en (o)fullständig bild av löneskillnader 2018
med fördjupning i statlig sektor

För andra året i rad har expertgruppen Lönelotsarna kartlagt och analyserat de strukturella löneskillnaderna. Det finns ett systematiskt mönster på hela arbetsmarknaden: Kvinnodominerade yrken har lägre lön trots lika höga krav i arbetet. Staten som borde vara ett föredöme är inget undantag. Löneskillnaden mellan kvinnodominerade och likvärdiga yrken i sektorn är över fyrtiotusen kronor om året. Den feministiska regeringen och samarbetspartierna måste infria sina löften från valrörelsen och uppvärdera kvinnors arbete.


 

Strukturella löneskillnader - en (o)fullständig bild av löneskillnader 2017

Som enda aktör i Sverige beräknar Lönelotsarna varje år det strukturella lönegapet på hela arbetsmarknaden. Genom att värdera kraven i arbetet för de flesta yrkena på svensk arbetsmarknad har vi kunnat dela in dem i grupper av likvärdiga arbeten och jämföra lönerna. Årets rapport visar att lönerna i kvinnodominerade yrken i genomsnitt är hela 14 procent lägre än i andra jämförbara yrken. De stora löneskillnaderna beror med andra ord på att kvinnors arbete värderas lägre än mäns.


Samma yrke - olika lön

Kön bestämmer lön. Det gäller fortfarande i de flesta yrken på den svenska arbetsmarknaden. I Lönelotsarnas senaste studie jämförs löneskillnader mellan kvinnor och män i 366 yrken. I mer än tre fjärdedelar av dem har män högre lön än kvinnor. Studien visar att utbildning lönar sig - men bättre för män. Kvinnors investering i längre utbildning ger betydligt sämre avkastning med flera tusenlappar lägre lön varje månad för samma yrke. Rapporten visar på ett mönster som ständigt upprepas. Kvinnors arbetsinsatser värderas lägre än mäns och kvinnor har lägre lön än män i de flesta yrken på arbetsmarknaden. 


Priset för strukturella löneskillnader

76 miljarder per år är summan för den strukturella löneskillnaden mellan kvinno- och mansdominerade yrken i Sverige. Det visar Lönelotsarnas studie som är den första som gjorts där löner jämförs i yrken som kan betraktas som likvärdiga vad gäller utbildning, ansvar, ansträngning och arbetsförhållanden.  Rapporten visar bland annat att genomsnittslönen i yrken där en majoritet kvinnor arbetar är 28 600 kronor, jämfört med 33 900 kronor i yrken där en majoritet män arbetar en skillnad på 5 300 kronor varje månad. Rapporten har tagits fram som ett bidrag till debatten om de strukturella löneskillnaderna på arbetsmarknaden och kan laddas ner här.


ANALYS LÖNELOTS HANDBOK

I handboken kan du läsa om de olika stegen för att kunna göra en lönekartläggning enligt diskrimineringslagens bestämmelser.


ANALYS LÖNELOTS ARBETSVÄRDERING

I boken kan du läsa om hur man anpassar arbetsvärderingssystemet till den egna verksamheten.